YAZLIK ÇİÇEK TOHUMLARININ DİKİLMESİ

Saygıdeğer Okuyucularım;          

Mart Ayından itibaren yazlık çiçek tohumlarının dikimlerini yapabiliriz. Geçtiğimiz Yaz Aylarında bahçelerimizdeki ekili çiçeklerden aldığımız tohumları veya paket içinde hazır olarak aldığımız tohumları, Mart Ayı başından itibaren tohum kasalarına veya bahçelerimizin bir kenarında hazırladığımız yer yastıklarına dikebiliriz. Tohum dikilecek yerlerin güneş gören sıcak yerler olmasına, gölge olmamasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca kasalara ve yer yastıklarına dikilen tohumları olası donlardan ve soğuklardan korumak için cam çerçevelerle veya naylon örtülerle kapatarak tedbir almalıyız. Çiçek tohumlarını ekmeden önce ekilecek yerin toprak zeminini belleyip düz bir şekilde tasviye ederiz. Daha sonra bir tahta parçası ile hafifçe vurarak toprağın oturmasına ve ekilecek tohumların hepsinin aynı anda çıkmasına katkı sağlamış oluruz. Bu şekilde toprağı düzelttikten sonra tohumlarımızı serperek ekimi yaparız. Ekilen tohumların üzerine bir santim kalınlığında tohum ekme harcından atarak kapatırız. Daha sonra tekrar tahtayla hafifçe bastırarak tohum ekme harcıyla tohumların iyice temasını sağlarız. İpek çiçeği gibi tohumları çok ufak olan çeşitlerin üstlerine toprak harcı çok az atılmalı; rüzgarın tohumları uçurmayacak şekilde olması yeterlidir.

Tohumlar ekildikten sonra sulama yapılmalıdır. Ancak sulama yapılırken kesinlikle tohumların üstlerindeki toprak açılacak şekilde sert sulama yapılmamalı; çok yumuşak şekilde yağmurlama sulama yapılmalıdır. Ayrıca sulama, çok sık yapılmamalı; toprak çamur hale gelmemelidir. Toprağın nemli olması yeterlidir; aksi halde toprakta mantar hastalıkların çoğalmasına ve tohumların çürümesine sebep olabiliriz. Ekilen tohumların fideleri toprak üstüne çıkıp beş santim oldukları zaman buralardan sökülüp şaşırtma yapmak için tek tek, ufak saksılara veya şaşırtma yastıklarına dikilirler. Buralarda daha hızlı ve güzel bir şekilde gelişen çiçek fideleri, uygun büyüklüğe ulaştığı zaman bahçelerdeki kalıcı çiçeklik alanlarına veya saksılara dikilerek istenilen uygun yerlerde kullanılır. Bahçelerdeki çiçeklik alanlarına veya saksılara dikilen çiçeklerin yerleri iyi seçilmeli; güneş isteyen çiçekler, güneşe; fazla güneşten hoşlanmayan çiçekleri de kırık güneşli alanlara dikilmelidir.

Yazlık çiçek çeşitlerinden kadife çiçeği, ipek çiçeği, bahçe begonyası, kına çiçeği, zinye, petunya, saraypatı, horoz ibiği gibi çiçekler; güneşlik alanlara dikilmelidir. Cam güzeli ve ateş çiçeği gibi çiçekler ise ağaç altlarında, alaca gölgelik alanlara dikilmelidir. Ayrıca diktiğimiz çiçeklerin sulamalarını akşam serinliğinde veya sabah serinliğinde yapmalıyız; yakıcı güneşte sulama yapmamalıyız. Sulama yaparken musluğu sonuna kadar açıp çiçeklerin kökleri oyulacak şekilde sulama yapmamalıyız. Baş parmağımızı hortumun ucuna tutarak yumuşak şekilde, yağmurlama şeklinde sulama yapmalıyız ve mümkün olduğu kadar kök kısımlarına su vermeliyiz. Üst kısımlara ve yapraklara su verilidiğinde çiçeklerin devrilmesine, dalların kalkmasına ve açmış olan çiçek kısımlarının zarar görüp bozulmasına sebep olacaktır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!