YERLİ ÇİM OLAN ÇİM GÜZELİNİN YETİŞTİRİLMESİ VE ÇİM GÜZELİYLE İLGİ ÖNEMLİ BİLGİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda, sizlerle çim güzeliyle ilgili bazı bilgileri paylaşacağım.
“Çim güzeli”, bizim yerli çimimizin ismidir. Daha önceleri, genellikle bu çim türü kullanılmaktaydı; bazı ev bahçelerinde genelde çim güzeli bulunmaktadır. Çim güzeli, tohum çimlere göre daha uzun süre dayanıklı, üzerinde gezilmeye ve basılmaya uygun bir çeşittir. Çim güzelini senenin on iki ayında da ekebiliriz. Ancak Sonbahar’da veya İlkbahar’da ekersek, daha iyi netice alırız.
Çim güzelinin üretilmesi uzamış filizlerinden yapılmaktadır. Özel olarak yetiştirilen çim güzelini ihtiyacımız kadar satın alarak, bir ağaç üstünde baltayla ufak parçalara böleriz. Çimlenmek için hazırlanmış olan alan üzerine dengeli bir şekilde serperiz ve serptiğimiz çim güzelinin üzerini çim harcı dediğimiz harçtan bir santim kalınlığında atarak, kapatırız. Sonra tahta bir tokmakla hafiften vurarak, toprağın çime yapışmasını sağlarız ve su vererek çim ekme işimizi bitirmiş oluruz. Ekmiş olduğumuz çim güzelini her gün sulayarak, toprağın devamlı nemli kalmasını sağlarız. Ektiğimiz çim filizleri, boğum kısımlarından bir hafta on gün içinde toprak üstüne çıkmaya başlayacaklardır. Zaman geçtikçe sıklaşıp, halı gibi bir çim meydana gelecektir. Biçilecek boya geldiği zaman biçimini yaparak, devamlı güzel bir görünüm oluşmasını sağlarız. Eğer başka bir yerimizi çimlemek istersek, çim aramaya gerek yoktur. Kendi çim alanımızın bir kenarında, çimlerimizin boyunu büyüterek, büyüyen kısmın uçlarını makasla kesip başka alanlara dikim yapabiliriz. Böylece ayriyeten çim parası vermeden başka alanları da çimlendirebiliriz.
Çim güzeli, susuzluğa karşı dayanıklı bir çimdir. Susuz kaldığı zaman hafif sararma yapar; fakat kurumaz. Su verildiği zaman, yine yeşillenip eski canlılığına kavuşur. Çim güzeli çok sıkı bir şekilde yetiştiği için, içinde yabancı ot çeşidi barındırmaz. Çimimizin güzel görünümünü kaybetmemesi ve devamlı sık bir şekilde ve yeşil kalması için Sonbahar’da üstüne elenmiş koyun gübresi atmamız faydalı olacaktır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar