ASPARAGUS – KUŞKONMAZ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle kuşkonmaz bitkisiyle ilgili bilgileri paylaşacağım. Zarif ve gösterişli yapraklarıyla oda ve salonlarda, köşe, sehpa ve duvar apliklerinin süslenmesinde kullanılan güzel bir saksı bitkisidir. Biri tül yapraklı, diğeri kaba yapraklı ve sarkık dallı olmak üzere değişik iki çeşidi vardır. Tül yapraklı kuşkonmaz da kendi arasında biri sarılıcı, diğeri bodur kalan iki tipi vardır. Kaba yapraklı ve dalları sarkık büyüyen kuşkonmazın yaprakları biçilerek, çiçek buketlerinin yeşillik ihtiyacını karşılamak üzere kullanılır.
Hoşlandığı toprak, iki ölçü funda toprağına birer ölçü dere kumu ve yaprak çürüntüsü karıştırılarak elde edilir. Kış Aylarında bulunduğu yerin sıcaklığı sekiz on dereceden aşağı düşürülmemelidir. Kışın az su verilerek, bitki dinlendirilir; İlkbahar ve Yaz Aylarında da nemlice sıcak ve yarı gölge yerlere çıkarılır ve toprağı fazla kuru kalmayacak şekilde su verilir. Ara sıra sulama suyuna fenni gübre katılır. Sarılıcı olanlarına ince çıta veya kamıştan destek verilir. Yaprakların üzerinde biriken tozlar, su püskürtülerek yıkanır. Yeni sürgünler vermeye başladığında saksı ve toprağı değiştirilir.
Kuşkonmaz, pek nazlı bir çiçektir. Noksan ve yanlış bakım yüzünden bitkide genel bir sararma görüldüğünde dipten budama yapılarak sararmış dallar ve sürgünler atılır; bitki yeniden sürdürülür. Kuşkonmaz, tohum ve kökten ayırma yapılarak çoğaltılır. Tohumla üretmede daha gösterişli bitkiler elde edilir. Tohumluğa ayrılan yaşlı bitkiler, dinlenme zamanı az su verilerek bol tohum tutmaları sağlanır. Kökten ayırma, İlkbahar’da veya Sonbahar’da saksı toprağı değiştirilirken yapılır. Dip sürgünü mümkün olduğu kadar topraklı ayrılırsa, gelişmesi ve kendini toparlaması daha çabuk ve güzel olur.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar