YER ELMASI ve YER ELMASININ YETİŞTİRİLMESİ
Saygıdeğer okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle yer elmasının yetiştirilmesi ile ilgili bilgileri paylaşacağım.
Latincesi “Helianthus Tuberosus”dur. Yer elması, insan sağlığına en faydalı sebzelerin başında yer almasının yanı sıra, çok güzel çiçekler açan bir süs bitkisi görünümündedir. Yer elması, Ülkemiz’de birçok kişi tarafından tanınmayan bir sebzedir. Yer elmasının rengi, patatese benzemekte ve kök yumruları ile yetişmektedir. Bu aylarda, pazarlarda ve manavlarda bol şekilde bulunan yer elmasının tek başına yemeği yapıldığı gibi değişik sebzelerle de karıştırılarak yemeği yapılabilmektedir. Ayrıca yer elmasının kabuğu soyulup çiğ olarak, elma gibi yenmektedir. Böyle değerli bir sebzeyi, bizler bahçelerimizde çok kolay bir şekilde yetiştirebiliriz. Hatta biraz büyükçe bir saksıya dikerek, balkonlarda veya camların dış kenarlarına koyarak yetiştirebiliriz.
Yer elmasının bahçeye ve saksılara dikimini; bu ayda veya önümüzdeki aylarda, Mart Ayı sonuna kadar yapabiliriz. Yer elmasının ufak olan yumrularını bütün olarak toprağa dikeriz. büyük olan yumrularını ise durumlarına göre ikiye, dörde, sekize ve on parçaya bölerek toprağa dikeriz. Bunların dikilen her parçası, daha sonra büyüyüp çoğalarak Sonbahar’a kadar iri birer yer elması durumuna gelmektedir. Hatta kabuğunu soyup yediğimiz veya yemek yapmak için kabuğunu soyduğumuz yer elması kabuklarını çöpe atmayıp toprağa gömdüğümüz zaman, bunlar da daha sonra yer elması yumrusu olarak büyüyüp gelişmekte ve çoğalmaktadırlar. Yer elması yumruları, toprağa beş santim derinlikte dikilmelidir. Kabuk kısımlarının ise üç santim toprağa gömülmesi yeterlidir. Daha sonra can suyu verip dikim işini tamamlamış oluruz. Yer elmasının dikileceği yerlerin daha önceden gübrelenip bellenmesi ve ondan sonra yerlerine dikilmesi gerekir. Ayrıca yer elması dikeceğimiz toprağın fazla killi olup su tutmaması, bitkiyi sıkmaması gerekir. İçinde mil karışımlı, gevrek ve süzek topraklara dikilen yer elması yumrularının çoğalmaları ve büyüyüp gelişmeleri daha rahat ve kolay olacaktır. Yer elmasını dikeceğimiz yerler, mümkün olduğu kadar fazla güneş alan yerler olmalıdır. Gölge yerlere dikilen yer elmalarının toprak üstü kısımları, külleme hastalığına yakalanarak bozulmakta; ayrıca fazla boylanıp büyümekte ve bu sebepten dolayı da toprak altındaki yumruları büyüyememekte ve çoğalamamaktadırlar.
Yer elması, değerli bir sebze olmasının yanı sıra; güzel görünümlü ve çiçekli bir süs bitkisidir. Dikildiği yerin durumuna göre bir, bir buçuk veya iki metreye kadar boylanan yer elması; ay çiçeğine benzer sarı renkte çiçekler açmaktadır. Çiçeklerin büyüklüğü, iri papatya çiçeği büyüklüğündedir. Ayrıca yer elmasının gövde kısmında, yerden üst kısmına kadar bol şekilde dallar çıkmakta olup bu dalların her birinin uçlarında çiçekler açmaktadır. Orta büyüklükte ve bol şekilde yeşil yaprakları olan yer elmasının bu özelliği de güzel bir görünüm oluşturmaktadır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
E-mail: bitkilerindoktoru@gmail.com
Web sitesi: www.bitkilerindoktoru.com
Son yorumlar