YUMRULU BEGONYA

Saygıdeğer Okuyucularım;

Yumrulu begonyanın Latince ismi, “Begonia Tuberosa” olarak geçmektedir. Gösterişli çiçekleri ile oda ve salonları süsleyen yumru köklü saksı çiçeklerindendir. Çiçekleri değişik renklerde, katmerli ve yalınkat olup kokusuzdur. Sürekli olarak çiçeklendiği için herkes tarafından sevilen ve aranan bir çiçektir. Kum, funda ve gübreli bahçe toprağının eşit ölçülerde karıştırılmasından meydana gelen toprak harcını sever. Yumruları; Mart – Nisan Aylarında orta boy saksılara, sevdiği toprak harcına üç ile beş santim derinlikte dikilir. Yumrunun toprakla temasını temin için hemen sulanır. Saksılar, yarı gölge sıcak bir yere konur. Burada sürmeye başlayan yumru, Haziran Ayına doğru gonca göstererek çiçeklenmeye başlar ve bu çiçeklenme Eylül Ayına kadar sürer.

Yumru begonya, sıklamen gibi nazik bir çiçektir. Sularken, göbek yapraklarının ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Sürme ve gonca verme safhasına kadar bolca, haftada iki veya üç defa su verilir. Çiçeklerinin iri ve gösterişli olması için çiçek goncası gösterince, sulama suyuna fengi gübre katılmalıdır. Çiçeklenmeye başlayınca su biraz kısılır. Oda ve salonların yarı aydınlık ve havadar pencere kenarlarına konur. Çiçekleri açıp geçmeye başlayınca suyu iyice kısılır; yaprakları sararmaya yüz tuttuğunda saksı iyice kuru bırakılarak yumru dinlendirilir. Bundan sonra yumru topraktan alınarak kuru kum veya kaba kağıt içerisinde, karanlık ve serince bir yerde saklanır. Genç sürgünlerden yumuşak dal çeliği yapılmak veya süren yumruların birkaç parçaya bölünmesi ile çoğaltılır.

Yumuşak dal çeliği şöyle yapılır: Saksı içindeki istediği harçlı toprağa yüzlek olarak gömülen yumrular, uygun ısı ve nem altında tutulur. Bu yumrular, bir müddet sonra birkaç sürgün verir. İşte bu sürgünler, sekiz veya on santim kadar boylanınca yumru ile birleştiği yerden kesilerek köklendirilir.

Diğer bir üretme şekli de yukarıda belirtildiği gibi sürmeye başlayan yumruların her parçasında bir veya birkaç sürgün kalacak şekilde bölünecek olursa sürgünlü yumru parçalarından her biri bir saksıya dikilerek bir yumrudan birkaç saksı bitki elde edilmiş olur.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!